Miskolc Holding Zrt.

Miskolc is tagja lett a Polgármesterek Szövetségének

2015. október 21., szerda
Miskolc is tagja lett a Polgármesterek Szövetségének

A Polgármesterek Szövetsége (Covenant of Mayors), több mint hatezer tagot számlál és mintegy 220 millió európai polgárt képvisel. Ezt a szervezetet ma Európa egyik legmeghatározóbb érdekszövetségének tekintik. A Miskolc csatlakozásáról szóló nyilatkozatot Brüsszelben írták alá, az európai régiók és városok Open Days néven 13. alkalommal megrendezett konferenciáján. A polgármesterek szövetségének tagjai kötelezettséget vállalnak megújuló energiaforrások fokozott hasznosítására, ugyanakkor jelentős közvetlen támogatásokban részesülhetnek energetikai célú fejlesztésekre.

– Az önkormányzatok döntő szerepet játszanak a klímaváltozás hatásainak enyhítésében, hiszen az energiafogyasztás és a széndioxid-kibocsátás nyolcvan százaléka városi tevékenységhez kapcsolódik. Ebben az érdekszövetségben olyan partnereket találhatunk, akiknek Brüsszelben is van már képviseletük, és akikkel egyszerűbbé válhat a közös projektek kialakítása, végrehajtása, valamint könnyebben elérhetővé teheti számunkra a brüsszeli forrásokat – mondta Pfliegler Péter, Miskolc Város alpolgármestere, a csatlakozásról szóló nyilatkozat aláírását követően.

Az alpolgármester hozzátette: – A város kiváló eredményeket ért el a fenntarthatóság terén, emelt fővel járhatunk akár Brüsszelben, akár más európai országban, mert az a hatalmas mennyiségű földgáz - évi 20 millió köbméter - amelyet kiváltunk például a geotermikus fűtéssel, azzal mi jó példát tudunk mutatni a nagyobb európai városoknak. Folytathatom a sort a Zöld Nyíl projekttel, a hamarosan megérkező környezetbarát buszokkal, a széndioxid kibocsátásának további csökkentésével, amit többek között a fűtés- és a közlekedés korszerűsítése révén ért el Miskolc.

A Brüsszeli konferencián Vécsi György,a Miskolc Holding igazgatósági elnöke teltházas előadást tartott a Smart City Programról - az okos és környezetbarát megoldások városi szintű alkalmazásáról – amely egyik kiemelt témája a Miskolc EgyetemVáros 2015 Tudáspark projektnek.

– Európai szinten is figyelemre méltó az az eredmény, amit Miskolc el tudott érni a megújuló energia felhasználása terén – mondta Vécsi György. – A város eddig is élen járt a geotermikus földhő hasznosításában. Összességében a 2014-2015-ös fűtési szezonban a megújuló energiaforrások aránya 51,2 % volt a miskolci távfűtésben, melynek révén 39,5 ezer tonna szén-dioxiddal került kevesebb a levegőbe."

Az elnök hozzátette: – Bízom abban, hogy a városlakók is látják, mennyi fejlesztés történik Miskolcon. Most kezdődik az új, 2020-ig tartó uniós ciklus, amelyben nem titkolt célunk, hogy még több uniós forrást elhozzunk. Azért is fontos ez az esemény, mert itt lehet tájékozódni azokról a változásokról, lehetőségekről, amiket a város a következő időszakban ki tud használni.

2013 © Miskolc Holding Zrt.